Συνέντευξη στο Θερμο-υδραυλικό Απρίλιος 2020

Συνέντευξη

Ερήνα Καραμοντάνη

«Η μακρόχρονη πείρα μας επιβεβαιώνει τη φιλοσοφία της εταιρείας Caramondani, που συνοψίζεται στη φράση: «Μπορείτε να βασίζεστε σ’ εμάς»»

Η Caramondani Hellas ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1999 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών Caramondani Κύπρου, που το 2019 γιόρτασε 60 χρόνια επιτυχημένης πορείας, πρωτοπορίας και τεχνογνωσίας.

Βασικός στόχος του ομίλου εταιρειών Καραμοντάνη είναι να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια ανάπτυξη και κερδοφορία στους επιμέρους τομείς των εργασιών του, δηλαδή στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογικής εξειδίκευσης, της αυξανόμενης παραγωγικότητας και της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Όπως μας είπε η κ. Ερήνα Καραμοντάνη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Caramondani Group και γενική διευθύντρια της Caramondani Hellas, μέσα στο πέρασμα των χρόνων ο όμιλος έχει αναπτυχθεί από ένα μικρό συνεταιρισμό σε ένα μεγάλο και δυναμικό οργανισμό.

Παρουσίασε μια δυναμική ανάπτυξη, βασισμένη στο πρωτοποριακό, καινοτόμο, φιλόδοξο και δημιουργικό πνεύμα των ιδρυτών του ομίλου, του Σταύρου και του Γεράσιμου, αλλά και στις επενδύσεις στην ανάπτυξη και στον τρόπο εργασίας, η οποία αναδεικνύει τις ικανότητες των στελεχών και ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και δημιουργικότητα.

– Πείτε μας κ. Ερήνα για την ιστορία της ίδρυσης της “Caramondani”.

– Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1959 στην Αμμόχωστο. Ο νεαρός τότε Γεράσιμος Καραμοντάνης επιστρέφει από τις σπουδές του στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με ένα πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Σταύρο αποφασίζουν να δημιουργήσουν την εταιρεία. Σταδιακά έγιναν τα πρώτα βήματα και η εταιρεία άρχισε να εξασφαλίζει συμβόλαια. Η Αμμόχωστος εξελίχθηκε ραγδαία και άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα καινούργια ξενοδοχεία. Η Αμμόχωστος στις αρχές της δεκαετίας του 60 ήταν μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, που αποτελούσε το τουριστικό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Κύπρου. Όμως μόλις 4 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, το 1963 με τις δικοινοτικές ταραχές, χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της, συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκών της στην παλιά Αμμόχωστο.

Παρ’ όλη την απώλεια, τα δυο αδέλφια συνεχίζουν να πρωτοπορούν εισάγοντας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της ξενοδοχειακής βιομηχανίας συστήματα κεντρικού κλιματισμού και κατασκευάζοντας την πρώτη θερμαινόμενη πισίνα της Κύπρου, στο Asterias Hotel στην Αμμόχωστο.

Το 1974 η τουρκική εισβολή έπληξε καίρια την εταιρεία για δεύτερη φορά, αφού εκτοπίσθηκε από την Αμμόχωστο χάνοντας τα πάντα (γραφεία, μηχανήματα, αρχεία, περιουσία), καθώς και το μεγαλύτερο συμβόλαιό της μέχρι τότε: τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου στη νήσο των Εχιδνών στην Κερύνεια.

Έτσι, τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν πάλι από το μηδέν. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δύναμη και αποφασιστικότητά τους, καθώς και η στήριξη όλων των συνεργατών που εργάστηκαν άοκνα για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, συνέβαλαν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της εταιρείας από ένα μικρό συνεταιρισμό σε έναν πολυδιάστατο και δυναμικό οργανισμό.

Σήμερα ό όμιλος ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, υλοποιώντας το όραμα των ιδρυτών του να είναι ηγέτης σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικά κόσμο, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και του περιβάλλοντος».

– Σε ποια στοιχεία στηρίζεται η δυναμική ανάπτυξη σας της εταιρείας;

– Τα στοιχεία αυτά είναι τρία:

  1. Οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με προμηθευτές και πελάτες.
  2. Αξιόπιστα, σύγχρονα και πρωτοποριακά υλικά.
  3. Κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση των αναγκών απαιτητικών έργων σε τεχνικό επίπεδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά συνοψίζονται στο μότο της εταιρείας: «Μπορείτε να βασίζεστε σ’ εμάς» (You can depend on us), το οποίο αποδείξαμε και εμπράκτως, με ορατά αποτελέσματα.

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δραστηριοποιείστε και σε άλλες χώρες...

– Ο όμιλος έχει παρουσία σε πέντε χώρες συνολικά:

  1. Στην Κύπρο, όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου.
  2. Στην Ελλάδα από το 1999 με την Caramondani Hellas, που είναι υποκατάστημα της Caramondani Bros.
  3. Στην Ιταλία από το 2001με την Osmo Sistemi, που αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και συστημάτων επεξεργασίας νερού.
  4. Στην Κίνα από το 2007 με την Caramondani China, η οποία συντονίζει τις συναλλαγές όλων των εταιρειών του ομίλου με την Κίνα.
  5. Στο Μαρόκο από το 2015 με την Osmo Sistemi.

Οι 14 εταιρείες του ομίλου σε όλες αυτές τις χώρες απασχολούν 400 άτομα.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείστε;

– Ο όμιλός μας δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως είναι:

  • Ηλεκτρομηχανολογικά έργα.
  • Σχεδιασμός και κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού και υφάλμυρου νερού και μονάδων επεξεργασίας νερού.
  • Ανάληψη συμβολαίων αφαλάτωσης τύπου ΒΟΟΤ, ΒΟΤ & BOR.
  • Μεταλλικές κατασκευές.
  • Κατασκευή στρογγυλών και τετράγωνων αεραγωγών κλιματισμού.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση κολυμβητικών δεξαμενών.
  • Εμπόριο υδραυλικών και ηλεκτρολογικών υλικών, εξοπλισμού ασφαλείας, οδικού εξοπλισμού, ψυκτικών αερίων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτοματισμών και συστημάτων ελέγχου πρόσβασης.
  • Επιδιόρθωση, στίλβωση και ενοικίαση εμπορευματοκιβωτίων.
  • Κατασκευή προκατασκευασμένων οικίσκων και γραφείων.
  • Ενοικίαση, διαχείριση και συντήρηση φορητών χημικών τουαλετών.
  • Κατασκευή και λειτουργία μαρίνων και χώρων στάθμευσης για σκάφη και αυτοκίνητα.
  • Υπηρεσίες εφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης για την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για περισσότερο από μισό αιώνα ο όμιλος παρουσιάζει επί  μια δυναμική ανάπτυξη, βασισμένη στο πρωτοποριακό, καινοτόμο, φιλόδοξο και δημιουργικό πνεύμα των ιδρυτών του ομίλου, του Σταύρου και του Γεράσιμου, αλλά και στις επενδύσεις στην ανάπτυξη και στον τρόπο εργασίας· μιας εργασίας που αναδεικνύει τις ικανότητες των στελεχών και ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και δημιουργικότητα.

Γιατί επιλέξατε την επέκταση της εταιρείας στην Ελλάδα με τη θυγατρική σας “Caramondani Hellas”;

– Η εταιρείες του ομίλου Caramondani είχαν πολύ καλές και μακροχρόνιες συνεργασίες με αξιόλογους οίκους του εξωτερικού. Σε όλα τα χρόνια της συνεργασίας μας με τους οίκους αυτούς αναπτύξαμε ισχυρές σχέσης εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα κάποιοι να μας προτείνουν να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και στην Ελλάδα.

Εγώ τότε δούλευα σε μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία εδώ στην Αθήνα, όπου είχα έρθει από το 1992. Ο πατέρας μου είχε αντιληφθεί την προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς και την ανάπτυξη εκτός συνόρων γενικότερα.

Έτσι το 1997 ξεκινήσαμε αρχικά, με την ίδρυση του υποκαταστήματος της «G. Caramondanis Investments Ltd» και με την αντιπροσωπεία της «Pont a Mousson» με το χυτοσιδηρό σύστημα αποχέτευσης.

Το 1999 οι δραστηριότητες της «G. Caramondanis Investments Ltd» μεταφέρθηκαν στην «Caramondani Bros», η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εμπορική ονομασία «Caramondani Hellas», έχει εδραιώσει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται ευρέως ως ειδική στον τομέα της. Και στόχος της είναι να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά, εξακολουθώντας να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και νέες τεχνολογίες, παρέχοντας παράλληλα αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες της.

– Ποιο ρόλο παίζει η καινοτομία στις υπηρεσίες που προσφέρετε; Η πρωτοπορία και η καινοτομία είναι έννοιες συνυφασμένες με τον όμιλο Caramondani;

– Στα 60 χρόνια ιστορίας καταγράφονται πολλές πρωτιές και καινοτομίες από τις εταιρείες του ομίλου. Έτσι και στην Caramondani Hellas πάντα προσπαθούμε να πρωτοπορούμε, εισάγοντας στην ελληνική αγορά σύγχρονα, καινοτόμα και πρωτοποριακά υλικά και συστήματα, που δίνουν λύσεις στους πελάτες μας.

Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξής της μέσω καινοτομιών, τεχνολογικής εξειδίκευσης και αυξημένης παραγωγικότητας, ώστε να προσφέρει πάντα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

– Ποιο είναι το εύρος της συμμετοχής σας σε κατασκευαστικά έργα;

– Στην Caramondani Hellas είμαστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας με τα προϊόντα μας στην κατασκευή σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, όπως είναι μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, αεροδρόμια, λιμάνια, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, κτίρια γραφείων, βιομηχανίες κλπ., αλλά και σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες.

  Μερικά από τα μεγάλα έργα στα οποία συμμετείχαμε είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, τα ολυμπιακά έργα, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και πολλά άλλα.

Πρόσφατα έργα είναι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, όπου προμηθεύσαμε μεταξύ άλλων συστήματα αντισεισμικής στήριξης για πυροπροστασία αλλά και εγκαταστάσεις θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς επίσης τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα «Four Seasons Astir Palace Hotel», «Sani» & «Ikos» Resorts και «Navarino Bay».

Επίσης  συμμετείχαμε με πληθώρα υλικών και συστημάτων στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όπου τοποθετήθηκαν υλικά στήριξης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συστήματα αφαλάτωσης και πυρόσβεσης, δεξαμενές GRP, συστήματα ελέγχου πρόσβασης πεζών και οχημάτων, αυλάκια αποστράγγισης, καλύμματα φρεατίων και πολλά άλλα.

– Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά πρωτοποριακά σας έργα;

– Τέτοια έργα μας, τα οποία θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι π.χ.:

  • Η κατασκευή του 1ου ηλιακού θερμοσίφωνα στην Κύπρο.
  • Η πρώτη και μοναδική κυπριακή συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό αφαλάτωσης των υφάλμυρων νερών της Μεσαορίας το 1973.
  • Η εισαγωγή της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης στην Κύπρο.
  • Η εγκατάσταση του 1ου δικτύου ιατρικών αερίων στο Γ.Ν. Λευκωσίας.
  • Η προμήθεια και εγκατάσταση των πρώτων αυτόματων συστημάτων στάθμευσης στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

Επίσης, η εταιρεία «Caramondani Desalination Plants Ltd» ανέλαβε το 1ο συμβόλαιο BOOT (Build, Own, Operate, Transfer) της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης της Δεκέλειας  στην οποία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά καινοτόμες τεχνολογίες που στη συνέχεια εφαρμόστηκαν παγκοσμίως.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα πρωτοπορούμε εισάγοντας σύγχρονα και καινοτόμα υλικά όπως:

  • Αντισεισμικές στηρίξεις για δίκτυα πυρόσβεσης και κλιματισμού (V Type braded seismic expansion joints).
  • Ολοκληρωμένα συστήματα απορροών για γέφυρες.
  • Συστήματα αποστράγγισης από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο (Envirokerb & Envirokerb Bridge).
  • Μικροί αυτόματοι λιποσυλλέκτες για τοποθέτηση κάτω από λάντζες.
  • Συναρμολογούμενες δεξαμενές από hot press moulded GRP για πυρόσβεση, άρδευση και πόσιμο νερό.
  • Συστήματα απορροής και σχισμές για επίπεδες ντουσιέρες.

Πώς κατορθώσατε να σας εμπιστευτούν τόσοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, οι οποίοι κατέχουν ηγετικές θέσεις στην αγορά;

– Έχουμε πολύ καλό όνομα στην αγορά, έχουμε 60 χρόνια ιστορίας, μας γνωρίζουν, είμαστε φερέγγυοι και είμαστε τίμιοι.

Έτσι χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης, καθώς είμαστε συνεργάτες κι όχι απλά πελάτες. Είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας, και υποστηρίζουμε το κοινό συμφέρον, και όχι μόνο το συμφέρον της μιας πλευράς.

 Η Caramondani Hellas αντιπροσωπεύει και συνεργάζεται με οίκους που κατέχουν ηγετική θέση στη διεθνή αγορά· οίκους παραγωγής υλικών στήριξης υψηλής ποιότητας για όλες τις απαιτήσεις ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και υλικών νέας τεχνολογίας για δίκτυα πυροπροστασίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και αποχέτευσης.

Επίσης συνεργαζόμαστε με οίκους που κατασκευάζουν δεξαμενές αποθήκευσης νερού, συστήματα αποστράγγισης ομβρίων, συστήματα επεξεργασίας νερού και λυμάτων, καλύμματα φρεατίων και συστήματα ελέγχου πρόσβασης.

Μερικοί από τους οίκους αυτούς και τα προϊόντα τους είναι:

JOHNSON CONTROLS (Tyco), nVent (Erico): Υλικά στήριξης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

JOHNSON CONTROLS ( Tyco, Grinnel): Υλικά πυρόσβεσης, αυλακωτοί σύνδεσμοι και εξαρτήματα.

INTERPLAST: Σωλήνες και εξαρτήματα ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού PP-R, ενδοδαπέδια θέρμανση, γεωθερμία.

HAGO, EJ: Καλύμματα φρεατίων επιλογής τελικής επιφάνειας.

MUFLE, ULMA, HYDROTEC, GATIC: Κανάλια αποστράγγισης.

DALLMER, TECE: Σχαράκια, σχισμές απορροής για ντουσιέρες, υλικά αποχέτευσης.

VIEGA: Καζανάκια εντοιχιζόμενα, υλικά αποχέτευσης.

GRAF: Βιολογικοί καθαρισμοί, συστήματα ανάκτησης βρόχινου νερού.

SAINT-GOBAIN PAM: Σωλήνες και εξαρτήματα από χυτοσίδηρο.

OSTENDORF: Σωλήνες και εξαρτήματα αποχέτευσης από πολυπροπυλένιο.

VLCEK, HOELLKO, GRIDIRON, PDS: Συστήματα απορροής ομβρίων για γέφυρες.

ALUMASC: Απορροές ομβρίων αλουμινίου.

TECHNEAU, FM ENVIRONMENTAL, MAGUS BASIKA: Λιποσυλλέκτες, ελαιοδιαχωριστές.

OSMO SISTEMI: Μονάδες αφαλάτωσης, επεξεργασία νερού.

Πόσο σας επηρέασε η κρίση που έπληξε την παγκόσμια αγορά και ποια είναι η επόμενη μέρα;

– Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι ήδη εμφανείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα πόσο επηρέασε η πανδημία τον κλάδο και την εταιρεία μας ειδικότερα, καθότι δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος της ύφεσης που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με σοβαρότητα και έχει μέχρι σήμερα πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα, η επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται ότι δε θα είναι εύκολη, καθότι ο τουρισμός –ο οποίος υπέστη σοβαρό πλήγμα– αποτελεί σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας.

Όμως σε κάθε κρίση, παρουσιάζονται και ευκαιρίες. Έτσι και με την υγειονομική αυτή κρίση, η επόμενη μέρα απαιτεί να ξυπνήσουμε αλλιώς και να δούμε τα πράγματα με φρέσκο τρόπο. Να δώσουμε ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις, στα μεγάλα έργα και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), να μπούμε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσουμε τη γραφειοκρατία, να στηρίξουμε την εγχώρια επιχειρηματικότητα και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Αν αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες με την ίδια σοβαρότητα και ομοψυχία και με τον ίδιο συγκροτημένο σχεδιασμό που επιδείξαμε στη διαχείριση της πανδημίας, είμαι αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη και πιο δυνατή.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στο χώρο των επιχειρήσεων;

– Να σέβονται τους συνεργάτες τους και το προσωπικό τους, να έχουν όραμα, να κοιτούν μπροστά με αισιοδοξία, να τολμούν και να μη φοβούνται να κάνουν λάθη.

Αν σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να μπουν σε οικογενειακή επιχείρηση, καλό είναι να δουλέψουν πρώτα κάπου αλλού και να ξεκινήσουν από χαμηλά, να έχουν υπομονή και να μη φοβούνται τη δουλειά.

Πρέπει, τέλος, να γνωρίζουν τι γίνεται γύρω τους και να αγαπούν αυτό που κάνουν!


//